ASMR, avagy a relaxációs videók I.

20:30:00


Bár már 2018-at írunk, nekem az év vége hatalmas felfedezése az ASMR videók voltak. Az ASMR (Autonomous Sensory Meridian Response) egy olyan neurológiai jelenség, melynek a kutatása még kezdetleges stádiumban van. Ebből kifolyólag feltételezéseink sem lehetnek arról, hogy hány embert érint. A külföldi beszámolók általában a koponya hátsó részén egyfajta zsibbadó, bizsergő, simogató érzésként írják le az ASMR-t. Ez a test többi részére (vállak, hát, gerinc, sőt akár a test egészére) is kiterjedhet. Sokan egyfajta 'agyi orgazmus'-hoz hasonlítják az élményt, de ugyanakkor hangsúlyoznunk kell, hogy alapesetben nincsenek szexuális vonzatai az ASMR-nek. Az érzés általában a tarkó illetve a koponya hátsó részéről indul. Különlegessége, hogy tényleges fizikai behatás nélkül is bekövetkezhet: pusztán bizonyos hangok vagy látványok eredményeképp. (www.facebook.com/pages/Magyar-ASMR-Közösség)

Számomra az ASMR egyfajta, nyugtató jelleggel bíró jelenség, ami segít az elalvásban és egyszerűen cska, pihentetően hat. Kikapcsol, ellazít. Ezzel kapcsolatban jó pár videót találtam a youtube-on, s ezen belül is főleg, masszázzsal kapcsolatos videókra összpontosítottam. Legyen szó fej-hát-nyak vagy vállmasszázsról, elképesztő, ahogyan hanghatásokkal elképzelhetővé teszik ezt a tevékenységet. A videókban olyan irányokból érkeznek a hangeffektek, hogy behunyt szemmel tényleg el lehet képzelni, ahogyan valaki például a hajunkhoz ér vagy a vállunkat masszírozza. Elképesztő érzés. Ellazít és teljesen megnyugtatja a gondolatokat. Mindehhez pedig fontos az is, hogy a videó során elhangzó hangok mellett, a személy is suttog, aki a videó során mondhatni "masszíroz". A suttogás és a nyugtató hangok összessége teremti meg azt a békés érzést, amelyben képesek vagyunk ellazulni.

Eleinte furcsán néztem, hogy mi ez az egész és van-e egyáltalán értelme, viszont ahogy egyre jobban elmélyültem a hallgatásában, meg próbáltam elképzelni, hogy esetleg valaki mögöttem áll, valahogy beszippantott az egész. Fülessel, maxon, elalvás előtt... tökéletes! Pruding próbája az evés, ahogy mondják... érdemes kipróbálni! :)


Ő az egyik nagy kedvencem, ASMR Darling címmel fut a csatornája:


Ő is nagyszerű:


Őt is mindenképp ajánlanám:


Talán ezek a bejegyzések is érdekelhetnek

1 Hozzászólás

  1. Szia Szatti!

    Ez nagyon érdekesen hangzik. Tekintve, hogy az utóbbi időben meggyűlt a bajom az alvással, elképzelhető, hogy kipróbálom ezt a módszert, hátha segít. :)
    Köszi, hogy bemutattad, nem biztos, hogy egyébként megtaláltam volna. ^^

    Henna

    VálaszTörlés

Népszerű bejegyzések

Kövess Instagramon

Legutóbbi hozzászólások