Filmklub: Mindhunter

9:36:00


Valami olyan sorozatot kerestem az utóbbi hetekben, ami nagy sikernek örvend, sokan nézik és valóban jó. Különleges, érdekes és nem hétköznapi. Elkezdtem böngészni a listákat, amelyek a legjobbra értékelt sorozatokat hozták fel találatként, s szinte minden listán előfordult az a megnevezés, hogy Mindhunter. A tartalom leírása alapján, érdekesnek tűnt az elgondolás, hogy sorozatgyilkos témában alkottak sorozatot, s hogy ezt használják fel ötletként. Ilyen jellegű dokumentumfilmeket régebben is néztem már, viszont sorozattá formált cselekményvezetésben, nem igazán tudtam elképzelni, hogy hogyan is lehet mindezt kivitelezni? A válasz egyszerűbb, mint gondoltam volna: remekül!
A fenntartás talán amiatt volt bennem, hogy jó pár sorozat készült már eszméletlenül jó ötlet alapján, aztán a megvalósítás mégis rémesen gyenge, elcsépelt és unalmas lett. Ez a Mindhunter-re, semmiképp nem vonatkozik és kellemes csalódás volt számomra az első évad. 

A Netflix legújabb sorozatát, talán krimi kategóriába sorolnám, de annál sokkal több. A sorozatban nem az elkövető személyén van a hangsúly a bűntények során, hanem sokkal inkább a miérteken. Míg más sorozatokban az a cél, hogy elkapják az elkövetőket, ezzel feltéve a pontot az I-re, itt csak ezután következik a dolog érdekessége: nemcsak az a cél, hogy elkapják a tettest, hanem az is, hogy értsék a tettének miértjét. Mi volt a célja? Miért így vagy úgy cselekedett? Mi motiválta? Érteni akarják a gondolkodását, a logikáját és az elképzeléseit, ami nagyban különbözik minden általános krimisorozattól.

Az egyetlen dolog, amit sajnáltam a Mindhunter nézésénél, hogy mindössze 10 epizódból áll az első évad, viszont ez a néhány epizód eszméletlen mélységekig viszi le a főszereplőt, akit az elején még teljesen más jellegű karakternek látunk vagy gondolunk. A sorozat alatt végig megy egy olyan jellemfejlődésen, ami nagyban meghatározza majd a 2. évadban való szereplését és ezt kimondottan várom, hogy átélhessem. Holden Ford nem különösebben érdekes szereplő. Mondhatnám esetlennek, kicsit lassú észjárásúnak - már ami a hétköznapi dolgokat jelenti, na meg a nőket. Nem kimondottan az a belevaló pasas kategória, mégis valami szerethetővé és kedvelhető teszi az első pillanattól kezdve. Talán sajnáltam vagy megmosolyogtam a botlásait? Lehetséges. A mindennapi dolgoktól eltekintve, az FBI ügyeire viszont, nagyon is rá tud kattanni és profizmussal veti bele magát a dolgokba. Úgy kezeli az ügyet, ahogyan a társai nem. Úgy látja át az eseményeket, ahogyan más nem és olyan kérdésekkel bombázza az elkövetőt, ahogyan más nem tenné. Ettől válik, az olykor-olykor előforduló esetlenségei ellenére zseniálissá. A munkájában maximálisan ki tud teljesedni, a sorozat előre menetelével megerősödik jellemben is.


Ami még kimondottan érdekessé tette számomra a sorozatot, hogy valós történeten alapul, azaz olyan eseményeket dolgoz fel, amelyek valóban megtörténtek és olyan személyekkel dolgozik, akik ténylegesen elkövették ezeket a bűntényeket. Ez köszönhető az évtized megválasztásának, mivel a hetvenes években járunk, amikor még több olyan gyilkos is rács mögött van - mint Edmunt Kepmer, vagy Jerry Brudos -, akikkel Holden felveszi a kapcsolatot és beszélgetést kezdeményezve velük, megpróbálja feltárni a gondolataikat, tetteik okát és miértjét. Társa, Bill Tench eleinte nem igazán van oda ezért az ötletért, hogy elítélt gyilkosokat látogassanak, de végül belátja, hogy van benne ráció. Tetteik elkövetésének megértésével és újbóli felelevenítésével elkezdik átlátni a logikájukat - már ha nevezhetjük annak -, a lelkivilág összetörését, valamint az ezekből szerzett sérüléseket, amelyek mind-mind ahhoz vezettek, hogy kegyetlenül végezzenek akár családtagokkal, akár idegenekkel, kiélve ezen vérszomjukat és gyilkos vágyaikat. Holden Ford és Bill Tench munkáját később Wendy Carr is segíti (ő talán sokaknak a The Fringe című sorozatból lehet ismert), és az ő hármasuk alkotja majd azt a csapatot, amely végig viszi a hátán a sorozat történéseit. 


Izgalmas látni, ahogyan kibontakozik a sorozat felépítése. Nem rögtön a közepébe csapnak a készítők, hanem fokozatosan építkeznek egymásra az elgondolások és ez még érdekesebbé, életszerűbbé teszi a sorozat hangulatát. Kezdve az ötlettel, hogy gyilkosokkal készítsenek interjúkat, egészen addig, hogy magnószalagra rögzítsék ezeket a beszélgetéseket, s még videóval is dokumentálják őket. A megfigyeléseken keresztül egyre jobban belemásznak a sorozatgyilkosok elméjébe, közben pedig egyre nagyobb sikerrel oldják meg a jelenben elkövetett kisebb-nagyobb eseteket, mivel a sorozatgyilkosokkal való beszélgetések gyökeresen megváltoztatják az addigi nyomozási módszereket. Nem csak a cél a fontos, hanem a célon túli kérdések is, azaz a miértekre keresett válaszok... a sorozat ebben dobbant nagyot más alkotásokkal szemben. 


Elképesztő sorozat, és mindenkinek ajánlani tudom, aki szereti a bűnügyi sorozatokat! Egyelőre csak az első évad elérhető, a folytatásról nem tudok sajnos többet, valamint felirattal nézhető.
Az biztos, hogy a második évad még több meglepetést tartogat majd, mert az elsőt inkább amolyan felvezetésnek éreztem, mintha most érkeztünk volna meg ahhoz a pillanathoz, amiből az igazi és hátborzongató érdekességek következnek. A sorozat nem egyszerű témát dolgoz fel, olykor eléggé gyomorforgató példákat hoznak egy-egy sorozatgyilkos tettei kapcsán, úgyhogy rá kell hangolódni lélekben a hangulatára, témájára. A sorozat ugye arra keresi a választ, hogy miért követnek el olyan szörnyűségeket ezek a személyek? Mondhatnánk, hogy mert egyszerűen őrültek, s hogy normális ember nem tesz ilyet a másikkal. Ez utóbbi tény, viszont ami a különlegességet megteremti az az, hogy amíg mi őrült tetteknek látjuk a cselekedeteiket, ők helyesnek érzik. Igazságtételnek, addig visszatartott és kielégített vágynak, vagy szükségnek. Edmund Kepmer például hivatásnak nevezi a sorozatban. Miért? S ebben van a legfontosabb, kulcsfontosságú kérdés, amelyet próbál Mindhunter megfejteni.

Akit érdekel a téma, annak a figyelmébe ajánlanám a mellékelt képen látható könyvet, amely a Mindhunter - Sorozatgyilkosok - Az FBI különleges egységének kulisszatitkai címet viseli. A sorozat ezen könyv alapján készült!


Talán ezek a bejegyzések is érdekelhetnek

0 Hozzászólás

Népszerű bejegyzések

Kövess Instagramon

Legutóbbi hozzászólások