Legutóbbi könyvajánló

Legutóbbi kihívás

Pennát a kézbe

RólamSzatti vagyok - Sok mindenről tudok mesélni és beszélni, magamról viszont mindig nehéz. Mit mondjak? Mire kíváncsi a másik? Mi az, amit én fontosnak érzek megosztani önmagamról?  Elsősorban, amit legelőször megismernek velem kapcsolatban, az a nevem. A blogvilágban Szatti néven vagyok jelen, körülbelül tíz éve. Eleinte olvasóként kezdtem én is, sok nagyszerű történetet, s vele együtt több remek írót is megismertem, majd belevágtam a legelső történetem publikálásába a blogspot felületén, így immár bloggerként is tevékenykedtem. Néhány évvel később belecsöppentem a történetírás mellett a kreatív írás világába, és részese lettem a Pennát a kézbe oldalnak, amelyet aztán nyolc éven keresztül rendületlenül vezettem. 

Blogolás - Szerintem nem is igazán tudnám már elképzelni a mindennapjaimat e nélkül. Persze, blogon kívül is lehet alkotni, önmagunknak írni, de nekem sokkal szebb vagy teljesebb az írás, hogyha valahol viszontláthatom, még ha csak egy virtuális felületen is. Szeretek sablonszerkesztéssel foglalkozni, a színvilágot és a megjelenést a tartalommal összhangba hozni, nekem ettől lesz kerek egész a dolog. Jó pár blogom volt már az utóbbi években. Volt amelyik csak egész rövid ideig működött - receptes oldalt nyitottam Epercsókok, meggyszerelmek címmel -, némellyel néhány évig próbálkoztam, aztán mégis bezártam - lakberendezéssel, dekorötletekkel kapcsolatos inspirációkat osztottam meg -, és volt a Penna vagy a mostani, Breathe. Dream oldalam, amely már egész hosszú ideje része a mindennapjaimnak. Bár a Pennát a kézbe kapcsán úgy érzem, egy korszak lezárult nálam, itt mindenképp szeretnék továbbra is aktív maradni és alkotni, amiről jól esik. J

Hivatás - Elég korán ráléptem arra az útra, amelyen később végig haladva, elértem addig a napig, amelyet most megélek. Kiskoromban fontos része volt az életemnek a zene, ebben nőttem fel, mindig is körülvett és magától értetődő volt, mint érzés vagy jelenség a mindennapjaimban. Hangszert tekintve, nyolc évesen zongoraleckékkel kezdtem, majd valahogy sokkal jobban megragadott a zene elméleti oldala, és emelt szinten kezdtem tanulni a szolfézst. Az évek múlásával természetessé vált számomra, hogy ezzel foglalkozzam a továbbiakban is, így amikor eljött a pályaválasztás pillanata, zeneművészeti szakközépbe, majd ezt folytatván, egyetemre mentem. Azóta eltelt négy év, és jelenleg a szülővárosomban lévő zeneiskolában tanítok szolfézst kicsiknek és nagyoknak egyaránt -  ahol én magam is felcseperedtem.

,,Lehet élni zene nélkül is. A sivatagon át is vezet út. De mi (...) azt akarjuk, hogy az ember ne úgy járja végig élete útját, mintha sivatagon menne át, hanem virágos réteken.''

Szerencsésnek érzem magam, hogy azzal foglalkozhatok, amit szeretek, s hogy a munkám nemcsak kötelezettség, hanem hobbi is, amelyben kiteljesedhetek. Elsősorban zenetanár vagyok, de mindemellett kicsit szülő is. Igyekszem példaértékű felnőttként jelen lenni a gyerekek életében, átadni mindazt a tudást, amelyet én elsajátítottam, továbbá zeneszeretetre nevelni őket abban a reményben, hogy a későbbiekben - nem feltétlen hivatás szinten, egyszerűen csak hobbiként -, felnőttként is természetes legyen számukra a zene jelenléte, a hangszeres muzsikálás öröme az életükben. 


Olvasás - Ha nem zenélek és nem tanítok, nekem is megvannak a magam "kikapcsolom az agyam" jellegű tevékenységeim. Esténként, elalvás előtt szeretek olvasni, olyankor már jobban esik a csendesség, mint a tévé vibrálása. Témát tekintve bármi jöhet, ami éppen érdekel vagy illik a kedvemhez, hangulatomhoz. Kedvenceim között szerepel Laurie Halse Anderson - Jégviráglányok, vagy Ali Benjamin - Suzy és a medúzák c. könyve, bár elég sokat tudnék még sorolni, hiszen minden könyv másképp és másban jó. Szeretem azokat a könyveket, amelyek nem csak jók, hanem elgondolkodtatnak. Ha egy könyvnek van mélysége, tanulsága, nálam nyerő tud lenni.

Filmezés - Szeretek bekurocodni a képernyő elé valami ropogtatnivaló társaságában és kicsit kikapcsolni a gondolataimat, legalábbis néhány órára. Akárcsak a könyvek esetében, filmek terén is eléggé mindenevő vagyok. A lényeg számomra nem feltétlen a műfaj vagy a kategória, hanem maga a tartalom, így ugyanúgy jó film számomra egy vígjáték, vagy akár egy romantikus film, de nagyon szeretem a horrorokat is, bár ez utóbbinál csak azokat tudom igazán értékelni, amelyeknek van háttértörténetük és nem csak a felesleges ijesztgetés a céljuk. Sok film volt már rám hatással, viszont az egyik legmeghatározóbb élményem határozottan a Hétköznapi pár című film volt. Emlékszem, amikor véget ért a film, csak ültem a képernyő előtt, totális csendben... percekig. Ilyen jellegű film volt számomra a Szólít a szörny is, amelyet könyvben is olvastam. Mindkettő zseniális!

Sorozatozás - Egyrészt amiatt is szeretek, mert rövidebbek, mint a filmek és könnyebb beiktatni a napjaimba, na meg azért is, mert egy-egy történetet sokkal tovább lehet követni, mintha másfél órába sűrítették volna. Amit akutálisan nézek, az az iZombie, hamarosan az Árnyvadászok sorozatot is folytatják, végre sor kerül a lezáró évadra. Régebben nagyon szerettem a Fringe c. sorozatot, imádtam a True Bloodot vagy a Vámpírnaplókat, sokáig néztem a Dextert is, de ajánlani tudom a Mindhunter sorozatot is, ami szintén nagyon jó. Na meg az örök kedvenc... emlékszem, egyszer nagyon beteg voltam, a szokásos őszi megfázás-láz párosítás ütött be nálam, és itthon lábadoztam. Örültem, ha fel sem kell kelnem, csak pihenek és teázok. Akkor, azt a napot teljesen átsorozatoztam a Szex és New Yorkkal. Bármikor újra és újra meg tudom nézni, akár az első évadtól kezdve, akár össze-vissza, találomra megtekintve egy epizódot. 


Festés - A zene mellett a művészetek egy másik ágával is kísérletezni kezdtem az utóbbi években, ez pedig a festészet. Hatalmas kézügyességem nincs, árnyékolni vagy arcokat rajzolni nagyon bénán tudok, viszont tájképeket vagy bizonyos formai elképzeléseket jól tudok papírra vetni. Korábban rajzoltam is, jártam szakkörökre is, hogy fejlődhessek, majd néhány évvel ezelőtt jött az ötlet, hogy kipróbálnám a festést is. Beszereztem hozzá minden szükséges kelléket, és amikor időm engedi, próbálgatom a dolgot. Persze, lényeges az eredmény is, hogy milyen képet adok ki a kezemből, mi születik meg a vásznon, de maga a folyamat az, ami lényegesebb nálam. Zenét indítok, az ecsetem a vásznon és egyszerűen, kikapcsolok. Ennél, a Rólam szóló bejegyzésben megosztok az alkotásaimról néhány képet.

Zenehallgatás - Zenész mivoltomból adódóan sokszor hallgatok zenét, kiegészíti akár a blogolást, ha épp bejegyzést írok - mint ahogyan most is -, vagy ha utazok valahová, valahogy sokkal élvezetesebb úgy jönni-menni, hogy zene társul hozzá. Bár meghatározóak számomra a komolyzenei szemelvények, hiszen mindennapi szinten átjár ez a közeg és stílus, én is ugyanúgy szeretem az aktuális zenéket, ami éppen  felkapott, mint Lord Huron, Billie Eilish, James Arthur, Sia, WILD, James Bay, Margaret Island, Florence + The Machine, hogy néhányat említsek.

Sütés-főzés - Szeretek a konyhában tevékenykedni, finomakat készíteni, akár főételről van szó, akár desszertről, bár ez utóbbi valahogy jobban megy nekem - mindig azt mondják, nagymamámtól örököltem, mert ő is nagy mestere a süteményeknek, édességeknek. Ki is kapcsol, maga a tevékenység, valamint nagyon jó érzés olyasmit készíteni, ami ízlik a családnak. Amit nagyon jól tudok készíteni, azok a kalácsok és a muffinok, akármilyen változatban. Bár sokféle ízt szeretek, a csokoládés, túrós és/vagy gyümölcsös édesség telitalálat nálam! J

Egy csésze finomság - Általában két típusba sorolható az ember: kávéfüggő vagy teamániás. Nos, én az utóbbit erősítem. Bár a kávénak nagyon szeretem az illatát vagy az ízvilágát, nem kávézok. A teákat viszont nagyon szeretem. Nemrég sikerült beszereznem egy nagyon szép, több rekeszes tárolódobozt, amelyben kimondottan teákat lehet tárolni, ebbe gyűjtöm a különlegesebb ízeket.. ahogyan a Csengetett Mylordban mondják: nincs jobb egy jó csésze teánál!

Köszönöm, hogy elolvastad ezt a Rólam szóló bejegyzést! 
Ha valamire nem kaptál választ, de érdekelne, szívesen megkérdeznéd, ne tartsd magadban, írj emailt! J